Strona 1 z 1

Padło CD300 - wymiana

PostWysłany: 10 Kwi 2018 12:23
przez coren
Cześć,

w trakcie zimy gdy padł akumulator, po uruchomieniu auta po kablach prawdopodobnie wysiadło radio.
Nie działa wyświetlacz na centralnej konsoli, nie słychać kierunkowskazów, czujników parkowania itp.

Miałem radio CD300, troche poczytałem, ale ciężko znaleźć odpowiedź wprost, teoretycznie radio na wymiane musze mieć wylogowane a potem zalogować je w ASO, aczkolwiek zauważyłem sugestie, że wcale to nie jest konieczne.

Kupiłem używane radio za 60zł z allegro, ale domyślam się, że nie będzie działało wprost po wymianie, a do tego nie wiem czy zostało wylogowane(pewnie nie).

Czy radio faktycznie musi być wylogowane?
Gdzie ewentualnie w rejonie Łodzi mogę załatwić taką wymianę?

Re: Padło CD300 - wymiana

PostWysłany: 10 Kwi 2018 15:26
przez Alex
A czy od momentu gdy wszytko się posypało, odłączałeś może akumulator ? Czasem zdjęcie klemy na 15 minut pomaga.

Re: Padło CD300 - wymiana

PostWysłany: 10 Kwi 2018 16:08
przez coren
Alex napisał(a):A czy od momentu gdy wszytko się posypało, odłączałeś może akumulator ? Czasem zdjęcie klemy na 15 minut pomaga.


Jeszcze nie, bo dostęp do auta będę miał gdzieś pod koniec tygodnia.

Widziałem info o tym i to jest pierwszy krok, który zamierzam wykonać.
Drugim: będzie podmiana radia na używkę(która już przyszła).
Trzecim: zajrzę do środka obu radyjek i zobaczę, czy nie moge czegoś w środku podmienić/przelutować, może tylko jakiś drobiazg się spalił i zrobię podmianę w środku,
I czwartą ostatnią drogą naprawy będzie wymiana radia na jakieś z androidem z aliexpress.

Po prostu planuje sobie ścieżkę naprawy, od najtańszej do najbardziej skutecznej, bo nie mam zaufanego warsztatu, któremu mógłbym to oddać do ogarnięcia end-to-end, ale brakuje mi troche informacji, a niektóre rzeczy w necie opisane są mało precyzyjnie.

Edit:
Czy jesli wymienie radio, na takie ktore w razie czego nie bylo wylogowane i nie jest zarejestrowane, to cokolwiek sie na nim zaswieci - żebym miał potwierdzenie, że z instalacją jest wszystko ok?

Re: Padło CD300 - wymiana

PostWysłany: 17 Kwi 2018 08:20
przez marcinmg
Powiem szczerze, że gdybym ja miał uszkodzone cd 300 to zdecydowałbym się na stację android bo i nawigację, lepsze radio, duży wyświetlacz, bluetooth, czy nawet kamerę cofania byś miał nie mówiąc o stronie wizualnej.

Re: Padło CD300 - wymiana

PostWysłany: 05 Cze 2018 10:02
przez coren
Wymienione na radio firmy: Isudar - 8 rdzeni, 4gb RAM.

Z radiem dołożyłem kamerę cofania i czujniki ciśnienia/temperatury opon.

Montaż wszystkiego zajął mi około 5h. Generalnie to bardzo polecam, sam system działa bardzo płynnie. U mnie na okrągło lata Yanosik, Spotify i Waze. Radio bez problemu ogarnia te 3 programy na raz i bardzo szybko przeskakuje pomiędzy aplikacjami, nie mam się do czego przyczepić.

Co do kamery... jak można było bez tego żyć?
Czujniki, robią to co należy.